Tuinmachines

Zitmaaiers

 

Alle merken leverbaar:

Kettingzagen

Bosmaaiers

 

Loopmaaiers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HET WINTERONDERHOUD VAN TUINMACHINES AANGEDREVEN DOOR MOTOREN.

Voor het tuinonderhoud wordt in stijgende mate gebruik gemaakt van machines die aangedreven worden door motoren.

Men schat dat de door particulieren tussen de drie en vier miljoen motormaaiers, tuinfrezen, motorzagen, sproei-installaties e.d. in gebruik zijn.

Van de meeste machines wordt maar tijdens bepaalde gedeelten van het jaar gebruik gemaakt.

 Als deze machines niet gebruikt worden, kan er roestvorming optreden, wat een versneld slijtageproces tot gevolg heeft. Juist daar, waar men het niet ziet, is de roestvorming vooral schadelijk. Op krukas en lagers, zuigers, cilinder en zuigerveren kan roestvorming optreden en bij de eerstvolgende start, ontstaat er een versneld slijtageproces.

Daartegen kan men de motor beschermen, als men precies doet wat er in de gebruiksaanwijzing van de machine staat, want daarin staan aanwijzingen wat er moet gebeuren voor een juiste opberging.

 

Hier volgen de belangrijkste punten:

Bij viertaktmotoren moet olie ververst worden volgens voorschrift, verder moeten bij alle motoren de bougies verwijderd worden, ongeveer twee eetlepels motorolie door de bougieopening in de motor laten lopen, motor enige malen doorstarten, zodat de olie gelijkmatig over alle motoronderdelen verspreid wordt, bougie opnieuw monteren, de machine schoonmaken, alle brandstof uit de tank en carburateur aftappen en de machine afgedekt opbergen in een droge ruimte.

Kou is niet schadelijk voor de machine, maar vochtigheid leidt ertoe dat bijvoorbeeld contactpunten oxideren en dat bij de eerstvolgende start het ontstekingsmechanisme niet meer functioneert.

Tegen extreme slijtage kan men de motor dus beschermen door het opvolgen van de voorschriften in de gebruiksaanwijzing, maar niet voor slijtage in het algemeen.

Daarom moet men machines vóór opslag grondig nakijken en eventuele defecten direct verhelpen.

Bij de meest gebruikte machine, de motorcirkelmaaier, moeten de maaimessen gecontroleerd worden. Deze messen moeten tenminste 1 keer per jaar geslepen en uitgebalanceerd worden., een maaimes uit balans veroorzaakt trillingen die kunnen leiden tot vermoeidheidsverschijnselen van verschillende gazonmaaier/motor onderdelen.

 

De eigenaren van veel motormaaiers hebben een slijpinrichting en hoe de messen tenminste provisorisch uitgebalanceerd kunnen worden, staat vermeld in veel gebruikaanwijzingen. Gespecialiseerde werkplaatsen kunnen het echter nauwkeuriger en preciezer.

 

 Bij de controle dient de meskoppeling niet vergeten te worden.

Versleten of door steenslag beschadigde delen moeten vervangen worden. Rechtbuigen, lassen of het in- ­c.q. aanbouwen van niet-originele onderdelen kan gevaar opleveren voor de gebruiker en omstanders tijdens het functioneren van de machine door brekende en rondvliegende onderdelen. Raadpleeg ook hiervoor de gebruiksaanwijzing, voor alles moet u de bougiekap van de bougie verwijderen, om te voorkomen dat de motor aanslaat tijdens werkzaamheden aan de maaimessen. Het dragen van handschoenen en het gebruik van goed gereedschap voorkomt o.a. dat u zichzelf aan de messen snijdt.

 

Het chassis, de wielen en de bedieningselementen van de gazonmaaier moeten gecontroleerd worden en daar waar nodig ingevet of geolied worden. Ook de bevestiging van alle schroeven controleren.

 

Het is ook belangrijk om de complete machine grondig schoon te maken en het is aan te bevelen om lakbeschadigingen bij te werken, om te voorkomen dat de behuizing doorroest.

Denkt u bij het schoonmaken vooral ook aan de koelvinnen van de motor, om eventuele oververhitting van de machine tijdens gebruik te voorkomen.

Voert u alle hiervoor genoemde werkzaamheden direct uit nadat u voor het laatst gemaaid heeft, om te voorkomen dat uw machine schade oploopt doordat hij lang ongebruikt stilstaat. U kunt ontbrekende onderdelen rustig bestellen om er verzekerd van te zijn dat uw machine in het volgende seizoen weer probleemloos functioneert. Denkt u hierbij ook aan het volgende:

Een gazonmaaier is in principe net zo geconstrueerd als een motor van een auto, dit betekent dat hij is uitgerust met contactpunten (of elektronische ontsteking op de recente re modellen), een carburateur, een luchtfilter en als het een viertaktmotor is met kleppen, kortom alles wat in uw auto met de regelmaat van de klok in een garage gecontroleerd wordt, om te voorkomen dat u plotseling en onverwacht ergens stil komt te staan. Dit regelmatige onderhoud (beurt) door vakmensen is ook bij machines voor de tuin een vereiste, temeer daar alles aan deze werktuigen veel kleiner is. Daarom moet u uw machines, al naar gelang het gebruik, ieder jaar of in ieder geval iedere twee jaar na het laatste gebruik in een gespecialiseerde service werkplaats brengen voor onderhoud. De werkplaats heeft dan tijd, uw machine in alle rust weer te controleren, en de hiervoor genoemde werkzaamheden voor de opberging kunnen bij deze gelegenheid meteen uitgevoerd worden. Regelmatig bieden reparatie­werkplaatsen voor gemotoriseerde tuinapparatuur in de komende periode ook "winterbeurten" aan tegen bijzonder gunstige tarieven.

Als u onze raadgeving opvolgt, zult u met zekerheid niet behoren tot de vele eigenaren van machines, die pas in het voorjaar merken dat hun machine niet in orde is of door onjuiste opberging verwaarloosd is. Wachttijden van vier weken, nerveus personeel en hoge prijzen (overwerktoeslagen) zijn bij reparatie- werkplaatsen in het voorjaar, waar alle klanten opeens de werkplaats binnenstromen en allemaal tegelijk geholpen willen worden, geen uitzondering.

Als u dus uw zenuwen (en van anderen) en uw portemonnee wilt ontzien en daarnaast ook in het komende jaar zoals gewoonlijk een mooi gazon en tuin wilt hebben, denkt u nu aan het onderhoud van uw tuinmachines.